Dansk Version

The Moment har siden 1990 undervist i sammenhængen mellem lyd & stilhed, meditation, krop- og energiarbejde.

Parret har udgivet adskillige CDer på Fønix Musik.

 

De spiller koncerter rundt omkring i Europa, hvor tilhørere har mulighed for en intens oplevelse af Øjeblikket.

Efter at have boet i 25 år i Nordsjælland, er de nu flyttet til Assisi i Italien, hvor de tilbyder stilhedsretreats i deres Silent Retreat Center.

Meditationskoncert med The Moment

Bølgerne, koncertens første del

“Meditationskoncertens første del betragter vi som en introduktion mellem os som musikere og publikum.

Vi oplever det som en bølge af energi, der kommer fra publikummet hen til os, forvandler sig i musik, hvorefter bølgen bevæger sig mod publikummet igen...

 

Spiralen, koncertens anden del

“Efter at vi har udforsket koncertrummet i alle sine aspekter, er tiden kommet til at udfolde sig. Universet er større end os, og det er den oplevelse, som lokker.

Dér hvor energien før bevægede sig horisontalt, rejser den sig nu vertikalt - som en kosmisk spiral.

Meditationskoncert

En oase af Stilhed, hvor tiden står stille

Shintai og Mayadevi bruger deres instrumenter til at skabe en atmosfære af ro og velvære. Rækker af uendelige overtoner fra Tibetanske Syngeskåle, sitar, synthesizer, overtoneharpe og overtoneguitar hvirvler gennem koncertrummet i kosmisk dans - hver eneste tone et fingerpeg på Øjeblikket.

 

Lydene kommer, rører, harmoniserer og skaber et rum af stilhed, hvorfra nye toner kan opstå. Instrumenternes lydspektrum støtter kroppen til at give slip og inviterer lytterens sjæl til at tage på en vidunderlig opdagelsesrejse i Sfærernes Univers.

 

The Moments musik er meget næmsom, uden overraskelser. Den kan opfattes som et ocean af lyde, hvor hver eneste tone lever et eget liv, uden dog at kræve særlig opmærksomhed, uden at lede et specielt sted hen. Og hvor er man, når man ikke er på vej? Her og nu...”

 

Shintai og Mayadevi

Parret lærte hinanden at kende i 1988, da begge boede i Michael Barnetts spirituelle bofællesskab i Italien - en energimester, som stadig er en inspiration i deres liv.

 

Shintai er fra Belgien. Mens han spillede i et kendt rockband, rejste han i 1980 til Indien, for at møde Osho. Ved samme ophold lærte han sitaren at kende. Den har siden været hans hovedinstrument. Yderligere spiller han synthesizer og forskellige strengeinstrumenter..

 

Mayadevi har studeret musik ved Københavns Universitet og har spillet i forskellige rock- og jazzgrupper. Hun spiller piano, saxofon og har siden 1981 arbejdet med tibetanske syngeskåle, både som musikinstrumenter og som redskab i healing sessioner.

Mayadevi er afspændingspædagog & traumetreapeut.

 

Instrumenterne

 

Syngeskålene

I den buddhistiske kultur får munkene et orange klæde og en tiggerskål ved deres invielse. Denne skål bruges både til at spise af og indgår som del af meditationen, hvor et blødt anslag kreerer en mantra-lignende klang. Det at bruge skålene som musikinstrument er en ny udvikling.

Skålene er lavet af en legering, som bestemmer klang og rigdom af overtonerne. Hver planet er forbundet med et metal her på jorden: Solen med guld, Månen med sølv, Venus med kobber, Merkur med kviksølv, Mars med jern, Jupiter med tin og Saturn med bly.

Dette er een af forklaringerne på den kontinuerlige forandring af overtonernes lydbillede (under planeternes bevægelse) og på skålenes egenskab til således at reflektere den Kosmiske Klang.

 

Denne Sfæremusik helbreder krop og sind.

 

Sitaren

"Jeg købte min første sitar i Indien i 1980. Jeg mødte en rickshawkører, som lige havde købt en guitar. Han spurgte mig, om jeg kunne undervise ham lidt. Selv spillede han sitar. De næste to dage lærte vi hinanden alt, hvad man kan lære på to dage.

 

Hjemme igen stod instrumentet i hjørnet af stuen i et stykke tid. Efterhånden begyndte jeg at spille lidt, enkelte berøringer af strengene, blot for at nyde instrumentets rige og fulde klang, indtil jeg efter nogle måneder pludselig opdagede, at det var dét, jeg havde ledt efter så længe...

 

Denne måde at spille på gav mig oplevelsen, at lytte til dét, der blev spillet og at mine hænder bevægede sig, uden at jeg selv gjorde noget.

 

Jeg har i mange år haft et ønske om at forbedre min indiske sitar.

 

Min spillestil, som er meget blødere og mere stille sammenlignet med den mere flamboyante og perkussive klassiske indiske stil, krævede et instrument af en træsort og konstruktion, der bedre vibrerer med strengene end den udhulede græskar, som traditionelt bliver brugt.

 

Resultatet blev ret flot og jeg er faktisk stolt over at have bygget et unikt instrument, som ikke findes magen til i verden."

 

Synthesizeren

Grundtonen spiller en central rolle i The Moments musik, da den er fundamentet, hvorpå de øvrige instrumenters lydspektrum kan udfolde sig. I indisk musik anvendes tampuraen til at lægge basis til musikken,

The Moment anvender gerne en synthesizer, da instrumentets lyd smelter organisk sammen med lydene fra syngeskålene.

 

CDerne

 

Music for Meditation

på tibetanske syngeskåle og cymbaler

 

1. Music for Meditation 41:05

 

Musik til fordybelse og meditation.

Lydene kommer og går,

og efterlader krop og sind i et rum uden fornemmelse af tid:

- en meditativ (s)tilstand.

 

Music for Massage

på Tibetanske syngeskåle og synthesizer

 

1. Music for Massage 45:43

"Music for Massage" egner sig specielt til dyb energimassage eller meditation. Musikken er produceret til at bringe dig i en bevidsthedstilstand, hvor du er fuldstændig til stede og kan gå på opdagelse i effekten af de forskellige niveauer af lyde fra tibetanske syngeskåle og synthesizer.

 

Lydene kommer, rører, harmoniserer og skaber et rum af stilhed, hvorfra nye toner kan opstå.

 

One Sound

på Tibetanske syngeskåle og indisk sitar

 

1. One Sound 31:24

Musikken manifesterer sig ud af stilheden, gribes af sitaren og overføres til skålene, hvorfra de i et væld at overtoner igen forsvinder tilbage til stilheden.

 

2. Meeting 32:33

Mayadevi: Tibetan Singing Bowls

Shintai: Sitar

Mr Achyut Ram Bandhari: Tablas

Mrs Gyanu Radha Gorkhali: Sitar

Mr Bikash Nath Yogi: Violin

 

Albummets andet nummer reflekterer duo´ens møde med tre nepalesiske musikere (tabla`s, violin og sitar). Optagelsen er et unikt vidnesbyrd om et musikalsk eventyr, hvor grænserne mellem Øst og Vest bliver overskredet. Rejsen ender i en hjertets eksplosion!